2010-11-08 15:55:34• hírek • MTI

Barroso is nyilatkozott Bukarestben

Az Európai Bizottság (EB) támogatja Románia schengeni csatlakozását - jelentette ki hétfőn Bukarestben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

Barroso a bukaresti elnöki hivatalban folytatott megbeszélést Traian Basescu román államelnökkel. A találkozó után Barroso kifejtette: Romániának valamennyi technikai feltételt teljesítenie kell ahhoz, hogy az EB Románia számára kedvező döntést hozzon a schengeni csatlakozás kérdésében.

Hozzátette: egyes tagállamok úgy gondolják, a csatlakozás összefügg a román igazságszolgáltatás megújulásával.
Mint kifejtette, egyes tagállamok úgy vélik, hogy az igazságszolgáltatás reformjának gyakorlati megvalósítása bizalmi kérdés is, és mivel a schengeni övezet a tagállamok közötti bizalomra is épül, ezért egyes tagállamok összefüggést látnak az említett reform és a schengeni övezethez való csatlakozás között.

Barroso szerint Romániának meg kell győznie a tagállamokat arról, hogy a schengeni övezetben van a helye. 

Románia schengeni csatlakozásáról a jövő év tavaszán kell döntenie az EB-nek. Traian Basescu korábban többször is kijelentette, hogy a csatlakozáshoz szükséges technikai feltételeket teljesíti Románia. Ugyanakkor reméli azt is, hogy felgyorsítják az igazságszolgáltatás reformját, hogy eloszlassák a Romániával szemben felmerült kételyeket.


Barroso: az országnk még meg kell győznie a tagállamokat
Barroso: az országnk még meg kell győznie a tagállamokat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: